Friday, March 4, 2016

Värvide süstematiseerimine trükinduses. Värvusmudelid




Enimlevinud värvusmudelid trükinduses on RGB, CMYK, CIE XYZ, CIE LAB, HSL, HSB.

On olemas kahesuguseid värviruume. 
Seadmetest sõltuvad ja seadmetest sõltumatud värviruumid. Seadmest sõltumatu värvusmudel on abstraktne matemaatiline mudel, mis kirjeldab värve numbriliste väärtustega.
CIE XYZ matemaatiline värvusmudel arendati välja 1931. a CIE (International Commission on Illumination) poolt pärast mitmeid eksperimente.

Selline värvimudel tuletati 1920 aastal W.David.Wrighti ja John Guildi poolt tehtud eksperimentidega, kus RGB värviruum märgiti maha XYZ koordinaadistikus.
Defineeriti absoluutne seade, milleks on vaatleja silm. Igale värvile leiti katsete käigus oma XYZ-koordinaadid. Kõik ülejäänud värvusmudelid mahuvad CIE XYZ mudelisse. RGB värvusmudeliga edastatakse kõiki meid ümbritsevaid värve. 
Punane, roheline ja sinine (Red Green Blue) on kolm värvi, mis esitavad kogu meid ümbritseva värvigamma. RGB on värvusmudel, mille puhul liidetakse kokku punane, roheline ja sinine valgus. Seda nimetatakse ka aditiivseks värvisünteesiks. 

RGB värviruumi kasutavad enamasti kõik valgust kiirgavad seadmed. RGB on kasutusel peamiselt elektroonikas: telerites, monitorides, foto-ja videotehnikas, skannerites jm. Samas oli RGB mudelil juba enne digiajastut kindel teoreetiline alus, mis baseerub inimese värvitajul.
RGB on aluseks värvide mõõtmisele kolorimeetrias. Kuid ka kõige paremad värviedastusseadmed ei suuda edastada kogu RGB värvusmudelis kirjeldatud värve. Seepärast on vastavalt seadme värviedastusvõimele omakorda kirjeldatud RGB seadme põhised värviruumid. Nii on näiteks  monitoridel oma värviruum, digitaalseadmetel – sRGB ning trükiks vajalikuks värviteisenduseks – AdobeRGB. 
CMYK värvusmudeliga esitatakse värve, mis edastatakse valgust peegeldavatelt ja neelavatelt objektidelt nagu paber, riie, metall, plastik jne. Selle puhul on tegu värvidega, mis neelavad mingi kindla osa värvispektris ja peegeldavad ülejäänu tagasi, mis tekitab värviaistingu, tegu on subtraktiivse värvisünteesiga . CMYK, algselt CMY värviruum on saadud RGB vastandvärvidena. Cyan värv on saadud, kui RGB ruumis Red puudub, Magenta on saadud nii, et Green puudub, ja Yellow, kui Blue puudub. Must värv, mis saanud nime Key (võtme värv) järgi on lisatud värviruumi, et trükitehniliselt oleks võimalik võimalikult suurt värvigammat trükkida. 
CMYK värviruumi puuduseks on tunduvalt väiksem värviruum, võrreldes RGB värviruumiga. Värvide konverteerimisel RGBvärviruumist CMYKi tuleb see protsess teha võimalikult väikeste värvimuudatustega. Selleks on välja töötatud Adobe RGB värviruum, millest CMYKi värvid saadakse kõige väiksemate värvimuutustega. 

CIELAB (kasutusel ka CIE L*a*b* või Lab)1976 aastal võttis CIE kasutusele Hunteri Lab koordinaadistiku.Täpsemalt võeti kasutusel nn CIE LAB värvusmudel. See on inimese värvitajuga seotud sõltumatu värviruum. 
LAB-i kasutatakse niisuguse kolmemõõtmelise värviruumi tähistamiseks, milles saab kirjeldada praktiliselt kõiki inimese silma poolt eristatavaid värve. LAB-i värvusmudelis suudeti silma värvieraldusvõimet veelgi täpsemalt kirjeldada ning kasutusele võeti vastandvärvide teooria.

Mudel koosneb kolmest kanalist, mille abil kirjeldatakse värvitooni.
L* (Lightness) kirjeldab värvuse heledust (valge-musta telg), 
a* vastab punase-rohelise teljele ja 
b* kollase-sinise teljele. 

See mudel on laialdaselt kasutusel värvihalduses ja värvuste mõõtmisel.
HSL - Hue, Saturation, Luminance (toon, küllastus ja heledus) on kolmemõõtmeline värvimudel, kus põhiliseks on tooni “ratas”. 
Ratas on jaotatud 360 osaks, mis näitavad värvitoone mööda ringi CIE kromaatilise diagrammi järgi ehk nurga suurus on värvi tooni määrajaks –punasest kollaseks, kollasest roheliseks, rohelisest siniseks, sinisest violetseks ning violetsest jälle punaseks.
Küllastuse väärtus on seotud raadiusega, kuid märgitakse protsentides 0-st-100-ni, kus 0 on ringi keskpunkt. Nüüd lisame kolmanda mõõtme, mis väljendab heledust HSL-iga väga sarnane värvimudel on HSV-Hue, Saturation, Value (toon, küllastus, väärtus), mõnikord ka HSB, kus B on brightness ehk heledus. HSV ja HSL on lihtsalt erinevad kuid RGB värviruumile vastavad värvimudelid. Need on seadmest sõltuvad värvimudelid.

Kasutatud kirjandus

Ivar Kaselaid, Marko Levin, Külli Tammes "Värviõpetus, värvihaldus ja trükikvaliteedi juhtumine", 2011, Tallinn. 

No comments:

Post a Comment