Friday, March 4, 2016

VÄRVID TRÜKINDUSES



CMYK

 
Värvitrükiste trükkimisel kasutatakse CMYK värve, mis koosnevad kolmest põhivärvusest:tsüaansinine, magentapunane ja kollane (C, M, Y) ning lisaks nendele mustast.
CMYK on subtraktiivne mudel, kus trükitud kujutise puhul sõltub nähtav värvus sellest, kuidas trükitud värvus valgust neelab ja see osa valgusest, mis ei neeldu, peegeldub tagasi vaatlejale ning tekitab värviaistingu. 
CMYK värve nimetatakse ka protsessvärvideks või neljavärvitrüki värvideks.
CMYK mudeli põhivärvideks on tsüaansinine (C), magentapunane (M) ja kollane (Y). 
Põhivärvidele lisandub värvimudeli võti (Key) ehk must (K). 

Kolme põhivärvi liitmisel peaks ideaalsetes oludes neelduma kogu valgus ja tekkima must värv, tavaelus aga ideaalseid tingimusi ja ideaalselt puhtaid trükivärve ei ole ning parimal juhul tekib pruunika varjundiga tumehall toon. Seepärast kasutatakse CMYK-is eraldi musta värvi. Musta lisavärvi kasutamine võimaldab trükkida kvaliteetselt väikese kirjasuurusega musti tekste, annab paremini edasi detaile ning võimaldab teiste osavärvide kokkuhoidu tumedate toonide trükkimisel ja läbi selle väiksemat värvide kogusummat.

PMS

 

Pantone Matching System (PMS), millest on saanud globaalne standardvärvisüsteem trükitööstuses.

USAs asub Pantone Inc peakorter. Selle firma kõige tuntum kaubamärk on

Tegemist on valmis segatavate ehk spot värvidega ja neid kasutatakse enamasti firmagraafika trükkimisel, kus on oluline täpselt õige värvuse saavutamine – näiteks kirjaplangid, visiitkaardid, ümbrikud, aga ka postmargid ja turvatrükised.
Kindla Lab-i väärtusega trükivärv nimetataks spot-värvideks. Spot-värvidega saab trükkida selliseid toone, mida CMYK värvisüsteem ei võimalda, näiteks oranžid, kirkad sinised ja säravad rohelised toonid. Samuti on spot-värvid parem valik pastelsete toonide trükkimiseks.

Tavaliselt on tegu ühe-, kahe- või kolmevärviliste trükistega, kuid loomulikult võib kasutada ka rohkem värve. Rohkem kui 4 spot-värvi kasutamine muudab trükkimise üsna kalliks ja ei ole otstarbekas väikeste koguste puhul.

Kõik Pantone värvitoonid on nummerdatud ning neid valitakse värvikaartide kataloogi järgi. Näiteks PMS 485 C tähistab punast värvi ning täht C ehk coated viitab kaetud paberile. PMS 485 U tähendab sama tooni katmata paberil – U ehk uncoated. PMS kataloogid on trükitud erinevatele paberitele ning otsides õiget tooni, tuleb kindlasti pöörata tähelepanu, et aluseks oleks õige kataloog. Pantone värvitoonide hulgas on ka metallikvärvid, näiteks kuld ja hõbe ning neoontoonid. Sageli kasutatakse ajakirjade kaantel lisaks CMYK värvidele viienda värvina mõnda PMS tooni. Kuni 2010. a oli kasutusel ka eraldi EURO versioon Pantone toonides. Pantone spot-värve kasutatakse ka tekstiilile ja plastmaterjalidele trükkimisel. Eesti lipu seadus kehtestab meie riigilipu siniseks tooniks PMS 285 C ja CMYK värvisüsteemi puhul C91% M43% Y0% K0%.

Pantone värvitoonid segatakse 15 komponentvärvist, mille hulgas on ka must ja valge. Värvikaartidel on iga tooni kohta segamisretsept. Komponentvärvidest saab segada 1341 värvitooni.

Alates 2007. a kuulub Pantone Inc värvide mõõteriistade ja tarkvara tootjale X-Rite Inc. Pantone on spot-värvidega trükkimisel turuliider USAs ja Euroopas. Jaapanis on kasutusel spot värvisüsteemid TOYO ja DIC, Ameerika Ajalehekirjastajate Assotsiatsioon kasutab ANPA paletti spot-toonide trükkimisel ajalehtedes.

GCMI süsteem on kasutusel pakenditööstuses. Saksamaa värvitootjate poolt on loodud FOGRA standarditele vastav värvisüsteem HKS, mis koosneb 120 komponentvärvist ja 3250 toonist.


Hexachrome


Pantone poolt on loodud ka kuuevärvitrükk Hexachrome, kus traditsioonilised CMYK värvid on esindatud küllastatumal kujul ning lisatud on oranž ja roheline, tänu millele saavutatakse suurem värvusruum. Seda tuntakse ka kui CMYKOG protsessi. Kasutatakse näiteks pakenditööstuses, kus tänu sellele saab vältida väga mitme spot-värvitooni kasutamist ühel trükisel. Kuuevärvirüki puhul kasutatakse enamasti FM rastrit, sest traditsioonilise rastri kasutamisel ei oleks piisavalt moiré vabasid rastrinurki (vt Rastrid).

CcMmYK


Kuuevärvi protsessvärvisüsteem, mis on kasutusel fototrükiks optimeeritud jugatrüki seadmetes. Seda kasutatakse ka kunstireprode valmistamiseks Giclée trüki puhul. Tavalistele protsessvärvidele on lisatud heledam tsüaan ja heledam magenta. Lisavärvide kasutamine võimaldab vältida märgatavaid rastripunkte heledamates tonaalsustes ning toob heledamatesse toonidesse ka rohkem värviküllastatust ja võimaldab suurema värvusruumi kasutamist.


Kasutatud kirjandus: 
 
Ivar Kaselaid, Marko Levin, Külli Tammes "Värviõpetus, värvihaldus ja trükikvaliteedi juhtumine", 2011, Tallinn. 
 




 



No comments:

Post a Comment